Isnin, 9 Jun 2014

lama tak update

salam dan selamat pagi...
wah...
lama kan ieka tak update blog...
bukan apa...
bila nak update je line internet jadi bengong...
tak tau nape..
macam tak nak bagi ieka update entry je kan....
nie pun curi-curi update jap....
hihihi...
so....
jumpa masa lunch nanti yer....

nota kaki : alhamdulillah bos dah selamat sampai dari mengejarkan umrah....dia der bagitau de belikan yang ieka nak iaitu buah zuriat..

Jumaat, 16 Mei 2014

Liebster Award dari encik the pirate king stories


salam dan selamat pagi...
so dapat award dari encik pirates kita nie....
der 10 soalan...
ieka jawab dulu yer....

1. Pernah tak meniru dalam exam? or bawak toyol masa exam?
seingat ieka la kan...tak kot...tapi bagi jawapan kat member ada lah....

2. Special question sempena Hari Guru. Nama cikgu yang korang rasa paling best pernah ngajar korang.
ieka tak ingat but nie cikgu sekolah rendah...ieka betol2 rasa dia paling best sebab dia je yang bagi kat ieka tulis satu perkataan  tuk seribu kali kat papan hitam time tue...huhuhu
 
3. Menulis guna tangan kanan atau kidal?
tangan kanan

4. Berapa orang adik beradik?
dua orang..

5. Genre music yang korang minat?
semua layan....

6. Favourite film?
semua layan....

7. Jika anda diberi peluang berlakon sebagai hero/heroin dalam sebuah filem, siapakah yang korang mahu sebagai pasangan?Sebab?
erm...nie susah cikit...sebab semua nak....tapi paling nak abg aaron aziz sebab dia encem n cute...hihihi

8. Destinasi percutian paling jauh pernah pergi?
paling jauh ek...dalam malaysia je...johor...

9. Aktiviti mencabar yang korang teringin buat?
flying fox sebab ieka paling takut ketinggian

10. Saat terindah dalam hidup setakat ini?
huhuhuhu...saat terindah yer...semestinya apabila mendengar encik suami cakap "aku terima nikahnya".....

11. Asal dari mana?
ieka nie mek kelate yer.....

so dah terjawab sudah soalan...
harap encik pirate berpuas hati dengan jawapan...
tuk tag orang nie rasanya tak der kot......
sebab malas nak tag blogger...
hihihihihihi

nota kaki : arinie rehat lama...nak cari cover fon jap....

Khamis, 15 Mei 2014

kenapa la aku dapat isteri gila?

salam dan selamat tengah hari...
oppsss...
tajuk entry yang cukup pelik kan....
yer...
itula yang encik suami ieka cakap kat ieka....
time tue ieka ajak dia pi beli barang dapur cikit la....
encik suami lak penat sebab baru lepas habis keja....
ieka lak paksa dia ikut ieka....
muncung terus la mulut tue.....
tak boleh rehat...
so sampai je kat pasaraya...
ieka mula la buat perangai cikit......
saja jejalan macam budak-budak......
nak tarik perhatian la kan...
tapi per ieka dapat....
"kenapa la aku dapat isteri gila?"
pandang ieka kat dia terus....
encik suami ingat ieka nak stop la buat perangai macam tue...
tak da nya pun...
lagi la ieka buat sambil gelak-gelak.....
siap cakap menyesal ke kawen ngan ieka?
encik suami gelak je....
sebenarnya ieka saja je buat macam tue...
dah muncung mulutnya...
kena la hilangkan balik muncung tue....
hihihihihihihi.....

nota kaki : der gi barang rumah yang tak beli...encik suami pujuk....der duit lebih cikit beli lagi.....

Rabu, 14 Mei 2014

bila PA dengan bekas PA bertemu...

salam dan selamat petang...
wah...
lama gak yer ieka tak update blog...
masa tak der sangat sekarang...
nie pun curi-curi update jap....
so nak dijadikan cerita...
hari nie jumpa kak dayah...
PA pegawai HQ.....
huhuhuh...
rindunya...
lama tau ieka dah tak berhubung dengan dia...
sejak ieka turun pangkat la...
hihihihihi...
so tadi pun jumpa jap jer...
sempat gi salam dan pelok cium pipi cikit.....
cakap pun tak banyak sangat pun...
just jumpa dalam 5 minit je
lepas tue dia dah kena panggil balik oleh pegawai dia...
huuuuu
rindunya...

nota kaki : bila jumpa teringat lak kerja dulu....dah la ari isnin jumpa bekas bos dulu...rasa sedih gak la....

Jumaat, 9 Mei 2014

jadi bidan terjun lagi....

salam dan selamat tengah hari.....
so nak dijadikan cerita...
hari nie jadi bidan terjun lagi tuk akak opis...
makeup tuk dinner...
wish me luck okies

nota kaki : mula chek balik teknik makeup yang dah belajar....

Isnin, 28 April 2014

ada yang nak belajar makeup tak?

salam dan selamat petang...
update entry jap...
so tengok jap tajuk entry kali nie....
ada yang nak belajar makeup tak?
ntah...
tetiba nak buh video belajar makeup jer kan.....
mesti la video ieka yang buat....
just yang simple-simple jer....
rasanya ada sambutan tak?

nota kaki : kulit macam sensitif sangat....tak tau kenapa....

Jumaat, 25 April 2014

dah pening la tue

Selamat pagi dan salam semua...
Update dulu sambil on the way pi opis...
So semalam nak dijadikan cerita.....
Der la cakap-cakap dengan encik suami....
Tetiba ieka terlintas nak tanya dia kalau ieka tetiba diam apa respon dia....
Dengan slumbernya dia cakap dah pening la tue....
Kalau ieka jadi macam tue encik suami nak bagi panadol sebab tetiba ieka diam n bermaksud ieka tengah pening....
Tengok encik suami nie....
Betapa nakalnya dia cakap macam tue.....
Huhuhuhuuu...
Tapi bila pikir balik kalau ieka tetiba diam tu
Memang der masalah la...
Hurm......

Nota kaki : kekadang rasa geram bila orang lain memburukkan hal peribadi orang lain

Rabu, 23 April 2014

kerja yang bertimbun....

salam dan selamat petang...
update sebelum balik...
wahhh...
terus-terang cakap minggu nie paling sibuk la....
macam-macam sampai dan urgent nak kena buat...
penat tue...
but sekurang-kurangnya ok la sikit kan.....
der gak kerja nak kena buat
tapi walaupun der kerja nak kena buat tetap ada orang yang tak puas hati...
susahkan bila jadi macam tue....
korang sedih tak?
ieka nie lagi la sedih.....
huhuhuhu

nota kaki : der dapat blogbuster tapi tarikh deadline dah tamat...blogbuster tu apa yer?? der yang boleh terangkan tak?

Isnin, 21 April 2014

sempat ke nak cash duit dari encik nuffnang untuk bulan april 2014?

salam dan selamat petang...
yup...
hari nie cerita pasal encik nuffnang punya duit....
otak dah pikir nie....
sempat ke nak cash duit dari encik nuffnang nie.....
hihihihihi...
ala.....
cash pun bukannya banyak macam korang pun...
50 hengget je....
sekarang baru der 40 hengget lebih la.....
biasa la kan.....
baru nak berblog balik.....
hati dah cukup risau lak...
sempat ke nak merasa duit dari encik nuffnang nie.....
berharap tak sangat la tapi nak gak rasa terima cek bulan nie....
hihihihi...
agak-agak korang sempat ke tuk bulan nie?

nota kaki : kelopak mata pedih...asyik tonyok je...gatal.....enscik suami bising...kang bertambah rabun dia cakap...huhuhuhu

Khamis, 17 April 2014

depan baik tapi belakang........................

salam dan selamat petang....
tengah hot and spicy nie
depan baik tapi belakang...............
tolong sambung la yer kalau der yang tahu dan paham....
nie situasi...

masa calling encik suami
ieka : abg....apa nie....kenapa teruk sangat yer...
encik suami : apa yang teruknya?
ieka : budak opis nie la...teruk la...suka bawa mulut....cite bukan-bukan pasal ayg..pesal yer?
encik suami : abg malas nak cakap la pasal nie...abg bukan boleh masuk campur pasal hal nie....
ieka : bukan apa bang...abang tak marah ker orang dok cite macam nie pasal bini abg...burukkan pasal bini abg...cite yang bukan-bukan..abg tak marah ker?
encik suami : marah tue memang marah tapi abg boleh buat apa? nie hal peribadi..kalau hal kerja mungkin abg boleh masuk campur...buat aduan...
ieka : tak kan buat aduan lak bang?
encik suami : dah tue..nak abg buat apa?
ieka : abg nie sama je...majuk kan abg (terus letak tepon)

so apa bole nak kata sekarang....
terus-terang cakap la....
hati sapa tak sakit...
bukan main baik depan kita nie...
mulut manis macam gula...
tapi...
bila belakang kita....
tanduk setan tu ntah berapa tumbuh kat kepala.....
cite tak betul pasal diri kita..
insafla sikit....
ieka pun mengaku ieka pun bukannya baik sangat...
tapi sekurangnya ieka tahu tahap ieka nie kat mana....
nie nak kutuk dari atas sampai bawah...
sampai kutuk pasal makan, pakaian, kasut....
wahhh....
memang melampau sangat la.....
lagi la panas hati nie....
paling ieka pantang...
pasal kerja yang ieka buat sekarang....
jangan pertikai....
nie kerja ieka.....
ieka tahu kerja ieka macam mana.....
dah tau der kerja banyak buat je la....
tak perlu cakap pasal kerja ieka.....
ieka pun jarang nak masuk campur pasal kerja orang lain.....
ieka cukup tak suka!!!!
tak suka sangat!!!!
bencinya!!!!!

nota kaki : tadi masa kat tempat PA bos no 2 nak bagi dokumen tetiba lak PA bos no 2 cakap suruh ambil aura kat tempat dia....wahhh...seramnye...jangan la jadi macam tue yer

Rabu, 16 April 2014

CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaigns - Xaxis - Auto #0211

salam dan selamat tengah hari....
huh..
dalam keadaan terkezut sesangat....
ieka tak sangka pun yang ieka der dapat CPUV (Cost-per-unique-visit) Campaigns tuk bulan lepas....
nak tau per yang ieka dapat....
nampak kan....
terus-terang sangat iek langsung tak sedar pasal hal nie.....
nie pun saja la chek encik nuffnang...
hati lak tergerak nak klik yang palin atas...
tetiba tengok tahun tue...
ehhh...
tahun nie kan 2014.....
sayang kan...
cikit je ieka dapat.....
huhuhuhuhu

nota kaki : baru lepas makan buah mangga dengan kuah rojak tuk makan tengah hari...sedap...nyum nyum....

Selasa, 15 April 2014

sabun nata de coco

salam dan selamat petang...
time kelam kabut
nak balik nie umah nie...
hihihihi
nak update sikit pasal sabun nata de coco....
de yang sesiapa pernah guna sabun nata de coco tak....
sabun tu wangi.....
ieka baru je beli sabun nata de coco nie...
nak try.....
korang tau kan sabun nata de coco tue.....
sabun tue ieka kerat 4....
jimat cikit....
sekarang ngah kempen berjimat-cermat....
hihihihihi

nota kaki : sedih gi pasal fon bos hilang.....rasa kesian sangat-sangat.....

Isnin, 14 April 2014

samsung note 3 hilang!!

salam dan selamat pagi...
ieka sempat risik-risik ngan bos tadi....
ya allah....
tau tak fon apa yang hilang.....
SAMSUNG NOTE 3!!!!
siap tunjuk resit yang dia beli...
harga RM2200
TAK GUNA LAGI!!!!!
kalau jadi kat korang kan
apa la yang korang rasa...
ieka semestinya.......
MENANGIS TAK HINGAT DUNIA....

nota kaki : der sesiapa boleh tolong tak cara nak kesan barang hilang...dah melampau sangat nie.....

ada pencuri di pejabat

salam dan selamat pagi
awal kan ieka update entry hari nie...
yup...
tajuk panas....
pencuri di pejabat....
memula fon ieka kena curi.....
sekarang fon bos pulak kena curi...
pelik betol.....
yang bos bagitau dia cas fon tue.....
lepas tue dia lupa...
bagitau ari khamis or jumaat dia cas...
ieka bagitau la kalau hari jumaat tak mungkin sebab ieka tak nampak dia cas....
kalau hari khamis ieka tak pasti.....
fon ieka lagi la besh....
ieka letak atas meja kat pantri....
pi basuh pinggan....
bila habis je basuh pinggan pi kat meja tak ada....
sedangkan dalam pantri tue ieka sorang je...
kalau ada orang masuk pintu mesti berbunyi...
nie tak....
satu pantri cari tetap tak jumpa....
pelik kan?
nie yang bos pulak hilang
hadoi...
bos bagitau dia tak guna lagi fon tue...
beli pun mahal...
dalam rm2000.00 lebih...
rasa nak gugur jantung nie bila dia bagitau macam tu....
time fon ieka hilang pun menangis walaupun fon murah je dalam rm700 lebih
fon sendiri tue
guna duit sendiri....
terus-terang la....
dapat tangkap orang yang jadi pencuri nie
ieka nak potong tangan dia tue
jahat sangat kan.....

nota kaki : rasa kesian kat bos...kesian kat dia..... 

Khamis, 10 April 2014

kenapa dengan encik nuffnang?

salam dan selamat tengah hari...
dah lunch ker?
ieka dah lunch...
just ikan rebus air asam dengan bayam masak air...
sedap......
so nak dijadikan cite
chek nuffnang...
tetiba jadi macam nie....
der sesiapa leh bagitau nape jadi macam nie???

nota kaki : esok makan kanji pulak...huhuhuhuhu...sedap tue...nyum nyum....

Rabu, 9 April 2014

tuntutan insurans untuk pinjaman yang lepas...

salam dan selamat tengah hari...
so nak update sikit la.....
mengenai pinjaman peribadi
kira pinjaman bank la kan....
tadi ieka dapat call dari bank ****** la...
en nie yang call ieka
dia banyak berurusan dengan ieka...
so dia tanya ike apasal kes bayar terlebih tu...
ieka bagitau dah dapat
so dia tanya lagi mengenai insurans...
terdiam kejap la.....
otak dah pikir der ambil insurans ke...
ieka cepat-cepat la cakap x der pun.....
dia bagitau selalunya kalau buat pinjaman mesti der ambil insurans...
so dia tanya ieka balik duit terlebih banyak tue dapat sekali dengan insurans tak...
ieka pun bukannya ingat sangat...
mulut terus cakap tak pasti la....
dia cakap tak per....
dia akan chek balik....
if dapat buat tuntutan tue dia akan cari ieka la...
kira ok gak la kan...
agak prihatin dengan pelanggan....
ieka langsung tak terpikir pasal insurans tue....
dia lak boleh terpikir...
so perkhidmatan bagi bank tu memang 5 bintang la....
korang mesti nak tau kan bank apa....
okies ieka bagitau....
semestinya AMBANK........

nota kaki : kalau la dapat duit tuntutan insurans tue dah berazam nak belanja kfc tuk dak2 ofis....insyaallah

Isnin, 7 April 2014

CPC (Cost-per-click) Campaigns bagi bulan mac 2014

salam dan selamat petang....
so dah terlebih rajin...
nak update pasal nuffnang nie....
bulan lepas bagi bulan mac 2014....
alhamdulillah ieka dapat rm8.25 je...
kira banyak la tue kan bagi newbies macam ieka nie...
cehhh...
newbies la sangat.....
so...
kepada semua blogger semua...
sama-sama kita berusaha agar encik nuffnang bagi ganjaran lagi banyak......
tuk blogger yang sudi tekan iklan kat blog ieka nie...
tq so much...
muaahhhhh banyak-banyak kat korang....
orang memberi kita merasa......
orang berbudi kita berbahasa.....
so korang sudi tekan iklan ieka insyaallah ieka tekan iklan korang semua.....

nota kaki : mengantuknya....naka makan megi kari dengan telur separuh masak campur cili kicap...nyum nyum...

Khamis, 3 April 2014

malasnya nak minum air masak

salam dan selamat petang...
huhuhuhu...
cejuk kat sini...
memanjang je hujan...
but besh...
tapi kan...
bila sejuk macam nie malasnya nak minum air masak....
sekarang botol air ieka nie...
dalam 3 hari baru habis satu botol...
sejuk sangat...
teringat lak time sakit dulu.....
minum air just satu penutup botol mineral je.....
tu pun sebab cik nurse suruh minum gak walaupun cikit....
hurm...
macam mana tue....

nota kaki : banyak barang tak kemas lagi...penatnya

Rabu, 2 April 2014

ini iklan 8share ieka....

salam semua...
entry pagi nie lagi....
nak bagitau nie iklan 8share ieka yer....

ieka buh picture bear....
comel kan....
jadi....
tulun yer...

nota kaki : asyik layan cite karoot komedia yang angah jadi perempuan...suka sangat tengok...comel...

senarai lengkap barang-barang rumah

salam dan selamat pagi semua...
selepas bertungkus-lumus memikirkan barang-barang rumah...
so nie yang latest senarai barang-barang rumah ieka....
hope tak der yang tertinggal....
harap list nie dapat tolong mana-mana pasanganyang baru nak masuk rumah sendiri yer....

1. RUANG TAMU
langsir - kena beli 2 sebab 2 tingkap
jam dinding - dah ada
tikar getah
sofa / kerusi / meja ruang tamu
tilam bujang / toto - tuk encik suami if dia tidur kat ruang tamu
tv / dvd / kabinet tv
meja jepun - dah beli
karpet / tikar

2. DAPUR
langsir - kena beli 1 sebab 1 tingkap
rak pinggan kat sinki - dah beli
set sudu - dah beli
set garfu - dah beli
set pinggan - hadiah kahwin tapi kena beli gi 2 set
set gelas - hadiah kahwin tapi kena beli gi 2 set
periuk nasi - hadiah kahwin
tong beras
kuali / periuk
mok lantai / penyapu - dah beli
senduk / sudip
kabinet dapur gas / dapur gas / tong gas

3. BILIK TIDUR 1 (UTAMA)
almari baju / katil /tilam / meja solek - dah ada
langsir
tempat letak baju dah iron - dah beli
cermin besar jam dinding
karpet / tikar

4. BILIK TIDUR 2
almari baju / katil /tilam / meja solek - just ada rangka katil bujang
langsir
tempat letak baju dah iron
cermin besar jam dinding
karpet / tikar

5. BILIK TIDUR 3
almari baju / katil /tilam / meja solek
langsir
tempat letak baju dah iron
cermin besar jam dinding
papan iron
iron
karpet / tikar

so kalau tengok bali senarai ieka nie...
ieka just ada yang nie je
jam dinding - dah ada
meja jepun - dah beli
rak pinggan kat sinki - dah beli
set sudu - dah beli
set garfu - dah beli
set pinggan - hadiah kahwin tapi kena beli gi 2 set
set gelas - hadiah kahwin tapi kena beli gi 2 set
periuk nasi - hadiah kahwin
almari baju / katil /tilam / meja solek - dah ada
tempat letak baju dah iron - dah beli

iron lak ieka cari but tak jumpa lak...
risau takut rosak n ieka buang...
itu je.....
but kalau tak der gak ieka kena beli lain la....
huhuhuhuhu
so macam mana
ok ke list ieka nie.....

nota kaki : semalam betul-betul memenatkan....sabtu nie lak orang datang buat siling bilik lagi...paip pecah...huhuhuhuhu

Selasa, 1 April 2014

barang yang perlu beli...

salam dan selamat pagi...
akat sini hujan...
sejuk je rasa....
besh kalau time macam nie golek-golek atas katil...
hihihihi
so berbalik entry kali nie....
barang yang perlu dibeli...
bila tengok balik banyak lak rasa....
so ieka senaraikan barang yang perlu dibeli yer...
sama-sama kita kaji perlu atau tidak...

1. langsir - setiap der tingkap
2. kerusi / sofa
3. meja
4.dapur gas
5.tikar getah - sebab lantai simen
6. karpert - letak kat ruang tamu
7. kabinet dapur
8. peti ais
9. tv
10. mesin basuh
11. set bilik tidur utama - dah ada
12.2 set bilik tidur bujang - just beli 2 tilam sebab 1 rangka katil dah ada, 2 almari baju kecil, 2 cermin besar dan 2 meja
13. iron - dah ada
14. papan iron
15. tilam bujang - extra sebab en suami suka tidur ruang tamu kalau letih sangat n letak kat bilik tidur 3
16. dvd
17.radio
18. set pinggan - dah ada
19. set cawan
20. set sudu dan garfu
21.set meja makan
22. penyapu - dah ada
23. mok lantai

so banyakkan yang perlu ada.....
yang ada sekarang nie je la...

1. set bilik tidur utama
2. iron
3.set pinggan

giler la kali nie.....
banyak tu nak beli...
tapi sekarang just beli yang perlu je....
dalam otak ieka nie target nak beli nie dulu....

1.langsir
2.tikar getah
3. mok lantai
4.sabun nak cuci rumah

kira ok la kan......
huwaaaaa........

nota kaki : kalau la encik nuffnang ieka nie der dalam rm3000 kan besh...bole beli separuh dulu...so kawan blogger semua...tulun-tulun yer...nanti ieka tulun-tulun klik gak.....sob...sob...sob...

Isnin, 31 Mac 2014

esok separuh hari....

salam dan selamat petang...
entry sebelum balik keje...
yup...
esok ieka separuh hari sahaja.....
nak uruskan rumah sewa.....
ieka dah pindah rumah.....
dah duduk asing dengan famili ieka...
hope berjalan dengan lancar...
banyak barang nak kena beli...
yang paling penting....
RUMAH TAK BASUH LAGI...
huwaaaaaa.....

nota kaki : bila ingat semua nie terasa sangat time buat part time ieka tak dapat pun gaji....buat part time free...sedihnyer...

Jumaat, 28 Mac 2014

silap masuk jalan

salam dan selamat pagi...
huhuhuhu
gantuk yang teramat sangat hari nie...
encik suami sampai jam 12.30 tengah malam...
ieka lak nak balik rumah malas nak
kang dua tiga kali asyik kelaur masuk
so ambil keputusan tunggu je kat opis...
kat opis pun sempat gi ieka tido jap...
bukak lampu semua...
tatot.....
huhuhuhu...
so bila encik suami kol dan bagitau dah sampai ieka pun cepat-cepat la nak pi ambil....
yang beshnye bila mengantuk sangat bole pula silap masuk jalan....
dari 15 minit terus jadi 30 minit...
tu betul-betul penangan mengantuk sangat la tu.....
bawa kete jangan cakap la....
dah macam orang gila....
laju jer rasa.....
sampai rumah dekat jam 3.00 pagi....
bangun lak jam 5.30 pagi...
pale dah tingtong.....
jom tido....

nota kaki : hari nie makan pizza hut lagi...betol-betol mewah yer ieka oiii......bawa-bawa la mengucap jap...simpan duit sikit...

Khamis, 27 Mac 2014

rindu pada kerja lama

salam dan selamat tengah hari...
so....
huwaaa....
ieka rindu pada kerja ieka yang dulu.....
kerja sebagai PA bos.....
ntah la...
tetiba rindu sangat nak buat kerja dulu....
just jaga kerja bos jer.....
walaupun sekarang alhamdulillah ieka buat kerja agak senang jer dan tak serabutkan kepala
but ieka nak jaga bos...
sebab itu adalah cita-cita ieka masa sekolah lagi....
ieka sempat la jadi PA bos dalam 2 tahun.....
ingat lagi sebelum bos bertukar der buat meeting panggil semua sebab first time bos lapor diri dan nak kenal dengan staf....
dalam meeting siap cakap ieka nie tak payah nak kenal kan dan ieka nie selalu marah dia...
wah wah wah.....
ieka bukan marah but tegur if ada yang buat salah....
sebelum kawin memang selalu la bos dulu bawa ieka pergi jejalan.......
der perjumpaan dengan agensi luar dibawanya ieka sekali.....
siap cakap ieka nie 'pembantu'.....
seronok masa jaga bos dulu.....
hampir semua fail yang masuk ieka note kat dia nak buat dan bagi kat sapa....
dia just tulis dan sign...
itu jer.....
seronok sangat...
but itu semua kenangan dulu...
bos pun dah berpindah ke tempat lain....
bos baru nie pun dah der PA dia sendiri....
ieka lak....
huhuhuhu...
kembali ke tempat asal.....
walaupun sekejap tetapi ieka tetap rasa seronok
sebab dapat jadi PA.....

nota kaki : hari nie tulis diari harian seorang pegawai...dia minta tolong tuliskan.....

Rabu, 26 Mac 2014

terima kasih abang

salam dan selamat petang...
nak cite sikit pasal encik suami....
sorang perangai macam nie
serang perangai macam nie.....
but yang ieka nampak la encik suami la yang paling sabar dengan kerenah ieka...
sabar time ieka sakit
sabar time ieka merajuk...
sabar time ieka tengah bebal....
sabar time ieka nangis tak hingat dunia....
semuanya la.....
ingat gi time ieka masuk hospital....
tiap2 hari datang tengok ieka.....
betul-betul jaga ieka time tue.....
time ieka demam dan menangis sebab tak tahan panas....
encik suami sentiasa pegang tuala basah lap badan ieka tuk ieka rasa sejuk....
bole nampak dari situ ieka tak risau sangat sekiranya perkara yang tak diingin berlaku kat diri ieka insyaallah encik suami akan jaga ieka sebaik mungkin.....
pernah gak ieka tanya encik suami kalau jodoh kami berdua tak panjang (salah seorang pergi dahulu) dia cari lain ker....
encik suami diam jap lepas tue baru cakap....

"nak jaga ayang pun susah...memanjang sakit...tapi tak per abang tetap sayang...kalau ayang dah tak ada mungkin abang fikir banyak kali kot tuk ganti tempat ayang sebab rasa serik lak bila jaga pompuan nie...banyak kerenah...jiwa kacau..tapi tak tau la macam mana nanti...."

so der ke patut encik suami cakap macam tue....
but ieka tau dia cakap macam tue sebab time tue ieka sakit n di hospital....
sambil cakap dia dok gelak-gelak...
nampak sangat berguraunya....
ieka ingat semua yang dia cakap tue kat ieka....
sebab nampak sangat kesungguhan dia jaga ieka.....

untuk suamiku encik H a.k.a my hubby
terima kasih sebab sudi terima diri ayang tak tak seberapa nie...
terima kasih sebab cukup bersabar dengan perangai ayang yang agak-agak gila nie....
terima kasih sebab abg sudi jadi 'suami' a.k.a 'teman hidup' bagi diri ayang.....
sayang abang banyak-banyak....

nota kaki : sedih sebab malam nie encik suami balik KL pi hantar isteri no 2 a.k.a motor bosau dia masuk kilang tuk diservis....

Isnin, 24 Mac 2014

be careful with my heart...realiti atau fantasi?

Salam dan selamat pagi...
So on the way pi opis ieka nak update entry jap....yup...
Kisah be careful with my heart....
Realiti atau fantasi......
Terus-terang ieka cakap makin lama ieka tengok makin seronok...
Kadang-kadang terfikir gak ada ke dalam realiti....
Sebab der sesetengah just fantasi je kan....
But bila ikut dari mula sampai sekarang la kan....
Terus-terang cakap der realitinya.....
Sebab kisah cintan - cintun dalam cite tue berlaku pada kawan ieka.....
Saling suka n loving.....
Tapi kalu kita ikut cite tue selalunya akan berakhir dengan happy ending kan....
But kawan ieka nie tak.....
Diorang masih lagi bersama.....
Masih lagi cintan-cintun.....
Tapi disebabkan satu perkara yang tak diingin....
Mereka tak bole bersama...
Not happy ending.....
Sebab tue bila ieka tengok cite tue automatik teringat kat kawan ieka nie....
Kisah cinta yang unik.....

Nota kaki :sentiasa berdoa agar jodoh mereka kuat...banyakkan bersabar....insyaallah sekiranya sudah tertulis jodoh antara mereka berdua..mereka tetap akan bersama....

Ahad, 23 Mac 2014

semua panggil mek....

Salam dan selamat pagi...
panggilan mek...
Ieka kena panggil panggilan mek nie kat opis....
Der dak opis panggil mek kat ieka.....
Memula segan gak diorang panggil macam tue
But x per la....
Dah tak kisah sangat.....
Sekarang panggilan mek adik ieka lak yang dapat kat rumah....
Start dari encik suami la panggil dia macam tue
Lepas tue ieka panggil lak panggil macam tue
Sekarang abah ieka lak....
Hihihihiiii....
So nak kata apa yer.....

Nota kaki : penat bila seharian buat kerja

Khamis, 20 Mac 2014

kes mengumpat lagi

salam dan selamat pagi....
so...
kes mengumpat lagi nie...
pagi tadi...
time ieka jalan nak masuk opis...
der nampak group makcik-makcik nie tengah makan...
borak bukan main sakan la...
tau per yang diboraknya...
mengumpat pasal hal orang lain...
hadoiii...
pesal la pagi-pagi macam nie ieka boleh terdengar macam nie.....
rasa biol n blur jap....
huhuhuhuhu

nota kaki : pagi nie dah makan nasi ayam...nyum...nyum...sedap....

Rabu, 19 Mac 2014

uniform dah usang

salam dan selamat pagi.....
huhuhuhu...
tengah hari nie nak membebel pasal baju uniform encik suami...
uniform encik suami dah nampak usang dan buruk a.k.a lama....
ieka nie la der bisng-bising a.k.a membebel pasal uniform encik suami nie
nie kira perbualan antara ieka dengan encik suami
masa tue iek ngah iron baju uniform dia....

ieka : abg...**** tak mau buat baju uniform lagi ker...dah nampak teruk la....

encik suami : ntah...diorang cakap tak der budget nak buat....

ieka : apa yang tak der budget...merepek...tanya la diorang bila nak buat baju gi...baju t-shirt pun dah teruk tau x...ayang tak suka macam nie...nampak selekeh....

encik suami : selekeh pun baju keje abg gak kan...gi pun ayang tetap sayang abang kan (mengusik)

ieka : abang nie kan...der yang nak makan iron panas ni kang...ayang tanya betol-betol nie...complain la sikit...dah la bagi t-shirt baru pun silap saiz...uniform tak buat baru...mana tak marah (iron baju dengan marah)

encik suami : oit oit oit...baju keje abang...kang kerbakar macam mana...marah kat **** pun jangan la marah kat abg n baju keje abang...pi marah kat ****

ieka : (terus kembungkan mulut n buat mulut itik)

ieka memang jenis macam tue
bila encik suami dah mula cakap automatik mulut kembung n mulut itik....
nak menjawab mesti kalah punya....
huhuhuhuh
tension kan....
sori la....
nama tempat keje encik suami kena di rahsiakan
kang tak pasal-pasal kena saman ieka nie....
hahahahhaaaaa

nota kaki : dari pagi tadi sampai sekarang satu butir nasi langsung tak makan...huhuhuhu...nie betol-betol tempah tuk dapatkan gastrik nie....

Selasa, 18 Mac 2014

kalau tak mengumpat tak bole ke

salam dan selamat pagi.....
so entry tuk minggu nie...
entry tuk pagi nie....
yup...
topik panas...
MENGUMPAT......
terus terang cakap la....
kita nie khususnya WANITA nie memang suka mengumpat yer...
lelaki pun der gak jenis macam tue butyang paling hot semestinya WANITA...
bukan apa...
hal kecil pun dah boleh jadi mengumpat.....
hal makeup la....
hal masak la....
hal hias diri la...
semuanya boleh jadi mengumpat.....
betul tak...
kalau salah tolong maafkan saya yer....

nota kaki : hari nie bole la cikit....nak gerak aktif tak berapa bole sangat...but mana yang mampu

Jumaat, 14 Mac 2014

cik pink a.k.a hello kitty

salam dan selamat tengah hari..
selamat menjamu selera...
bagi kaum adam sila ke surau / masjid tuk tunaikan solat jumaat yer....
so nak dijadika cerita.....
hari rabu lepas encik suami ambil ieka balik kerja...
der ngan member tempat keje encik suami sekali...
encik suami lak jenis suka bergurau dengan jenis cakap terus-terang....
so sepanjang dalam kete dia bercerita la....
time diorang nak ambil ieka balik keje diorang singgah makan jap...
dah siap makan so terus gerak pi kete....
so kete yang parking sebalah kete encik suami pun tegur dia n cakap 'eh, warna pink la..ada hello kitty lagii'...
encik suami pun cakap la nie kete orang rumah punya....
dia cakap tak caya...
encik suami apa lagi...
just iyakan je la....
dah memang betul yang dalam kete tue memang ieka yang letak....
warna pink dengan hello kitty...
cuma der bear warna biru yang celcom punya tue je....
yang lain semua pink....
ieka pun diam je la.....
encik suami apa lagi....
dengan gelak jahatnya siapa cakap yang orang tu (dak perempuan) nak mengorat dia...
hadoiii...
pening pale ieka bila dengar encik suami cakap macam tue...
rasanya ieka boleh muntah hijau kot....
huhuhuhuhuhu....

nota kaki : hari nie langgar pantang...minum air bergas...coke vanilla...teringin nak minum..hope tak jadi pape....

Rabu, 12 Mac 2014

RM1.25

salam dan selamat petang...
akhirnya boleh gak update entry.....
so tadi chek nuffnang...
nak gi walaupun tak banyak...
just RM1.25...
syukur sangat.....
terima kasih yer...

nota kaki : bulan nie cycle ke 3 bagi pengambilan clomid....but bulan yang paling teruk sebab kesihatan mula terganggu

Rabu, 5 Mac 2014

tak sihat

salam...
entry tuk hari nie sambil tunggu encik suami datang ambil....
2 - 3 hari nie ieka tak berapa sihat sangat
badan asyik panas je
kepala je memanjang sakit...
kesian kat encik suami la tiap-tiap malam kena picit pale ieka...
bukannya mengada but dah betul-betul sakit...
semalam memang agak teruk la....
sakit pale tambah dengan muntah...
wahhhhh
cukup memeritkan time tue....
ye la kan....
langsung tak duga jadi macam tue...
memang merengek la ieka.....
just tak nangis je.....
encik suami ajak pi klinik but eika degil...
tak mo pi...
niat minggu depan baru nak pi hospital balik
hope sangat dapat bertahan

nota kaki : esok malam da dinner...nak pakai baju apa yer...

Selasa, 4 Mac 2014

CPC (Cost-per-click) Campaigns untuk bulan februari 2014

salam dan selamat petang...
wahhh...
entry lepas nak stop dah kan...
hihihi
nie semangat nak tulis entry balik nie...
tadi ieka chek nuffnang la.....
tetiba tengok angka RM naik...
chek la apa yang naiknya...
alhamdulillah naik dalam RM1.50...
macam ikut turun berat ieka je rasanya.......
apa-apa pun ieka ucapkan terima kasih kepada semua yang tolong klik iklan yang ada kat blog ieka....
nanti klik la lagi...
insyaallah ieka pun klik juga iklan korang.....

nota kaki : semangat nak masak esok pagi.....

makan banyak tapi berat turun...

salam...
so entry tuk petang nie sebelum balik
wahhh...
sebenarnya malas nak update entry sebab line tak berapa ok sangat
but tetap cuba gak nak update macam selalu...
so nak dijadikan cerita nie...
ieka nie jenis makan banyak sangat...
tue yang makin 'comel' tue...
hihihihihi
but sejak bulan lepas jumpa doktor berat ieka turun 1kg lebih...
pelik gak macam mana boleh turun sedangkan ieka makan lalu sangat
siap suruh nurse timbang balik
takut penimbang tue rosak....
hahahahahaa
but memang betul turun...
der bagitau doktor ieka lalu sangat makan
doktor chek n cakap la macam mana ieka boleh cakap macam tue sedangkan berat ieka turun...
wahhh...
macam mana tue....
no komen la kan...
seronok tue memang seronok la sebab turun berat badan but risau gak la....
huhuhuhuhu

nota kaki : dapat rasa berat badan bulan nie naik dengan jayanya...huhuhuhu

zaman dulu-dulu...

salam dan selamat pagi...
yup...
hari nie teringat zaman dulu-dulu...
zaman belajar dulu...
zaman kerja di putrajaya....
zaman bos kat sini sebelum dia tukar...
zaman sebelum kawen.....
wah...
banyak kan zaman-zaman ieka nie....
teringat sangat....
bukan apa....
bila ingat balik semua tue tetiba diri nie sedar sangat...
SEKARANG DIRI SAYA NIE DAH TAK TERURUS.....
huwaaaaaa......
tue yang teringat sangat tue...
so mulai esok....
dah tekad sangat KENA JAGA DIRI NIE BALIK....
dah rindu sangat orang panggil cik PA dengan CIKGU....
hihihihihihi....

nota kaki : rasa penat sangat hari nie.....

Khamis, 27 Februari 2014

mengenai supplement

salam semua....
supplement...
sekarang banyak sangat supplement yang ada kan....
sampai pening nak pilih mana yang terbaik tuk tubuh badan kita nie....
ieka nie boleh kata macam-macam supplement dah ambil...
alhamdulillah ada yang berkesan dan ada yang tak berkesan...
jenama apa?
biar je la...
dari mahal hingga yang murah ieka dah cuba...
but sekarang ieka dah stop dulu supplement...
dah fokuskan dulu ubat doktor...

nota kaki : rasa bulan depan taknak pi jumpa doktor...nak kurus dulu baru jumpa doktor...ok tak?

Nuffnang Premiere Screening – Labor Day

Nuffnang Premiere Screening – Labor Day

‘Two people who couldn’t go out into the world. So they made a world with each other.’

Wanna witness how an accident can bring a fugitive and a broken-hearted single mom together, and learn to love again in just a few days during a holiday weekend? Come join us at the Nuffnang Premiere Screening of Labor Day this March and find out for yourselves!
asdasdsacXZczx
Synopsis
“Labor Day” centers on 13-year-old Henry Wheeler, who struggles to be the man of his house and care for his reclusive mother Adele while confronting all the pangs of adolescence. 
LABOR DAY
On a back-to-school shopping trip, Henry and his mother encounter Frank Chambers, a man both intimidating and clearly in need of help, who convinces them to take him into their home and later is revealed to be an escaped prisoner. The events of this long Labor Day weekend will shape them for the rest of their lives.
ghjfjdfsghfsdgvdsfd
All thanks to United International Pictures , we have 20 pairs of exclusive passes up for grabs! Deets are as stated below:
Date: 11th March 2014 (Tuesday)
Time: 9PM
Venue: GSC, Mid Valley
Here’s how you can secure yourself with a pair of exclusive passes to watch this movie:
1. Tell us what do you think Kate Winslet and Josh Brolin are thinking/talking in the photo below :
asdfadfsfdvbsdvsvccxz
2. ‘Like’ Nuffnang’s Facebook page and ‘Follow’ Nuffnang’s Twitter.3. Leave your answer in the comment section below.
4. Remember to include your blog URL in your comment!
The deadline to submit your comments is at 28 February 2014 by 3PM.
Join in the contest right now! Time waits for no (wo)men yo! :D
nota kaki : rasa  macam nak join jer.....

Isnin, 24 Februari 2014

iklan baru...McD.....

salam dan selamat pagi semua....
wah...ieka dapat iklan baru hari nie....
iklan McD....
nak tengok tak....
okies tak...
iklan baru berjalan-jalan kat blog ieka nie....
jom kawan-kawan...
tulun yer...
tq so much...
muahhhh....

nota kaki : dapat iklan mcD teringin lak nak makan....

Ahad, 23 Februari 2014

first time update guna fon murah

Salam dan selamat petang....
Wah....
Ieka teruja sangat sebabnya.....
First time update guna fon murah...
Hihihihiiii....
Betol pe ieka cakap....
Fon yang ieka pakai nie murah ja...
Just S3 je....
Huhuhuhuuuu....
Betol kan....

Nota kaki : hari nie rasanya makan banyak sangat.....sori yee...update guna fon nie agak memeningkan cikit...huhuhuhuu

Rabu, 19 Februari 2014

tersentuh hati

salam dan selamat pagi....
untuk entry pagi nie....
tersentuh hati..
yer...
memang hari nie ieka betul-betul tersentuh hati...
dari semalam sampai ke hari nie....
hurm....

nota kaki : to encik suami....tolong bagi sedikit masa dan ruang....itu sahaja....

Selasa, 18 Februari 2014

running man

salam dan selamat makan tengah hari...
hari nie saja iek banyak dengan banyak nyer...
air masak minum sikit je...
tak boleh jadi nie...
so kena cari air masak nanti...
so nak dijadikan cerita...
RUNNING MAN...
mesti ramai peminat running man nie kan...
huhuhuhu...
iek minat giler tengok cerita nie...
if der masa lapang kat opis or kadang-kadang curi tengok cerita nie sambil buat keje...
siap download lagi but tak keseluruhan la....
der la beberapa episod yang download....
tue pun sebab cari subtitle bahasa inggeris...
majoriti subtitle vietnam n langsung tak ada subtitle...
huhuhuhu....

nota kaki : pagi tadi makan nasi ayam...minta tolong akak opis beli dua sebab nak makan petang nanti n malas nak turun pi kantin...nie lak dapat bihun goreng....macam mana yer...kira makan je la...hihihihi


Isnin, 17 Februari 2014

dietku musnah

salam dan last entry tuk hari nie...
hari nie tak sempat nak tulis entry sebenarnya...
banyak kerja yang perlu buat...
nie pun curi-curi update jap...
yup...
dietku musnah...
nie semua pasal encik suamiku la...
dia dok goda sangat suruh makan....
bukan apa...
alasannya kang kena gastrik balik kalau tak makan...
tak payah diet...
ayang macam nie pun abang tetap sayang...
huwaaaa...
macam mana tue.....
nak diet tapi encik suami goda jangan diet.....

nota kaki : hari nie balik lambat sikit...nak siapkan keje...esok dah kena bagi sign dah...jom bekerja...

Jumaat, 14 Februari 2014

bermula nya diet....

salam semua...
entry tuk tengah hari...
pagi tadi tak sempat nak update....
so nak dijadikan cerita ieka baru je start diet.....
pagi tadi makan la...
but start tengah hari nie kena stop sikit la bab makan nie....
nak slim la...
geram je tengok orang yang badan kecil pakai baju lawa-lawa...
lagipun der sesetengah bajau lama ieka dah tak bole pakai....
so kena kuatkan semangat tuk diet...
hope bulan nie turun gi berat nie...
hihihihih

nota kaki : spagetti der gi dalam peti ais...ingat nak goreng bagi encik suami makan....

Khamis, 13 Februari 2014

be careful with my heart

salam semua...
entry last untuk hari ini....
be careful with my heart...
cerita yang ieka langsung tak boleh nak tinggal...
suka sangat cerita nie...
besh sangat...
bukan apa...
bila tengok balik kan cerita nie memang ieka senyum sorang-sorang sebab der sesetengah tue teringat zaman cintan-cintun dengan PJJ dengan encik suami...
so sweet sangat....
terus terang cakap la...
tengok je cite tu automatik ieka senyum sorang-sorang....
tiba-tiba imbas kembali kisah lama-lama....
kenangan sangat tu.....
haih....
macam mana tue yer....

nota kaki : tetiba sedih...terasa hati tapi tak tau punca....

dunia nie kecil saja

salam semua.....
selamat makan tengah hari...
iek dah makan dah...
so nak dijadikan cerita masa makan tadi...
der makan dan borak-borak dengan akak opis gak...
so cite la hal-hal kat tempat keje lama dulu....
lepas tue dalam kepala ieka nie ha teringat yang akak nie pernah keje kat tempat nie...
mula la bertanya kenal tak dengan sorang kerani ni...
nama sekian sekian la kan...
dia cakap kenal dan orang tu bukan kerani...
tapi juruteknik...
dah meninggal.....
ieka tersenyum la dan bagitau orang tue sebenarnya arwah mak ieka....
terkejut dia bila ieka bagitau macam tue....
dunia nie kecil kan....
tak duga sangat....
saja tanya arwah mak dulu jenis macam mana kat opis...
dia bagitau yang arwah mak nie jenis diam jer n buat hal sendiri...
orang panggil kat arwah mak 'kak ani'...
kira ok la kan...
tersentuh gak tetiba sebut pasal arwah mak...
teringat lak.....
hurm....

nota kaki : rindu kat masakan arwah mak terutama masak lemak ikan kembung...sedap sangat..semoga arwah mak tenang di sana...bulan 5 nie cukup 10 tahun arwah mak tinggal kami semua....al-fatihah 

kaki gosip a.k.a radio buruk a.k.a ASTRO

salam dan selamat pagi....
wah...
macam best je kan tajuk entry kali nie....
kenapa?
sebab ieka pagi-pagi tadi dah bergosip....
tapi bergosip tentang kebaikan dan perkara yang betul....
kadang-kadang pikir gak salah ke kita bergosip?
salah ke?
tapi ieka nie jenis kaki gosip....
selalu gak gosip-gosip dengan encik suami pasal keje ieka nie....
dia dengar je....
kekadang ada yang dia setuju dan ada yang dia bangkang....
so nak dijadikan cerita....
pagi nie ieka gosip pasal keje dengan dak opis ieka gak....
tanya dia keje macammana....
ok ke....
so dia cerita la...
lepas tue mulanya gosip....
selalunya ieka kalau bergosip apatah lagi melibatkan hal keje ieka tutup pintu...
hari nie tak tutup la....
ntah la terdengar ke tak apa yang kitaorang gosip tue....
bila pikir balik biar je la...
dengar ke tak sebab bukan perkara yang salah...
secara terang nya perkara yang betul....
lantak la apa orang nak kata....
tapi rasa bersalah lak...
macam mana tue?

nota kaki : hari nie usaha bagi habiskan minum air masak sebanyak yang mungkin...jeles sebab encik suami minum air masak banyak...


Rabu, 12 Februari 2014

gila kuasa

salam...
sebelum balik ieka nak bagitahu nie
esok pagi sampai tengah hari ieka GILA KUASA jap....
sebab semua ada urusan yang perlu buat dan ieka dok pejabat je
tak ikut....
so bole GILA KUASA jap....
hihihihihihi

nota kaki : selalunya bole abiskan air masak dkat 3 kali botol air besar....tapi semalam dan hari tak sampai 1 botol pun...huhuhuhu...susah hati betul la...

kuih temosa...

salam dan selamat tengah hari..
kuih temosa..
nie sebab pegawai ieka sebut...
ieka tak cam sangat kuih temosa nie....
pegawai ieka siap perli la...
orang pantai timur tapi tak tau kuih temosa....
ieka pun chek la balik kuih temosa nie...
rupanya kuih temosa nie macam kuih karipap...
tapi inti je lain.....
teringat masa kecil dulu selalu makan kuih nie...
inti yang ieka ingat serunding ikan, kepala, lada hitam dan macam-macam la...
nie pun bila pegawai ieka sebut pasal inti kuih temosa nie....
baru la ieka ingat....
der tengok yang dalam blog yang resepi kuih temosa nie....
pegawai bagitau tue resepi yang telah diolah atau diperbaharui....
macam mana tu yer??

nota kaki : kepala sakit sangat...cuba bertahan...time lunch nanti kena tidur jap.....

Selasa, 11 Februari 2014

mengenai clomid dengan kesannya pada diri ini...

salam semua...
so tengah hari tadi ieka tak update entry sebab tido...
mengantuk sangat....
badan pun lemau jer....
lepas je bangun dak opis cawangan lain tegur nape pucat sangat muka...
wahh...
dah mula risau nie...
cepat-cepat pi tandas dan segarkan badan...
makan biskut n air masak....
lepas tue makan bihun sup pulak....
bukan satu mangkuk BUT DUA MANGKUK OKIES....
diulangi...
2 MANGKUK BIHUN SUP...
jadi tak nak menulis panjang-panjang sebab dah nak balik nie....
entry kali nie kita akan bincangkan tentang pil clomid...
wah.....
rasa macam doktor lak.....
ieka copy paste dari blog yer...


Clomid and Clomiphene Citrate ialah ubat kesuburan yang paling terkenal dan mungkin kerana ia adalah yang paling kerap digunakan. Dianggarkan 30% dari kes infertiliti yang melibatkan masalah dengan ovulasi, menggunakan clomid sebagai rawatan kesuburan.

Clomid adalah berbentuk pil menjadikan ia amat mudah diambil, murah dan berkesan dalam merangsang ovulasi.

Clomid diambil oleh wanita yang sukar hamil terutamanya kepada pesakit yang berkait dengan masalah ovulasi seperti PCOS dan juga kes dimana punca kesukaran untuk hamil tidak diketahui. Di samping itu, Clomid juga digunakan sebagai ubat perangsang untuk prosedur IUI (intrauterine insemination).

Clomid bertindak dengan menggalakan pembentukan dan pertumbuhan folikel dalam ovari dengan harapan telur menjadi matang dan seterusnya akan berlakulah ovulasi.

Bagaimana Clomid diambil

Dos yang paling minima adalah 50 mg sehari diambil selama lima hari berturut-turut iaitu pada hari ke 2 atau 3 sehingga hari ke 6 atau 7 kitaran haid anda. Walau bagaimanapun doktor anda mungkin mempunyai protokol yang berbeza untuk anda kerana reaksi pesakit terhadap Clomid berbeza di antara seorang dengan yang lain.

Jika 50 mg tidak efektif, doktor anda mungkin akan meningkatkan dos clomid pada kitaran haid seterusnya, sehingga dos maksima iaitu 200 mg sehari sekiranya anda masih tidak responsif.

Kesan-kesan sampingan dengan pengambilan Clomid kebanyakan agak ringan iaitu kepanasan, perubahan emosi dan rasa loya. Ia akan hilang dengan segera sebaik sahaja dihentikan pengambilannya. Begitu juga dengan risiko untuk mendapatkan anak kembar tidaklah tinggi iaitu kurang dari 10%.

Terdapat kesan sampingan yang kurang baik iaitu clomid boleh mengurangkan kualiti mukus serviks. Keadaan ini menjadikan ia lebih pekat dan boleh menyukarkan laluan kepada sperma untuk memasuki rahim. Terdapat juga kes di mana ia juga boleh menyebabkan lapisan rahim nipis dan kurang sesuai untuk implantasi. Walau bagaimanapun ia cuma terjadi pada sesetengah wanita sahaja.

Hasil kajian menunjukkan Clomid telah merangsang ovulasi sebanyak 80% daripada pesakit dan dianggarkan 40% daripada wanita yang menggunakan Clomid akan hamil dalam tempoh enam kitaran haid.

Penggunaan Clomid untuk lebih daripada enam kitaran adalah tidak digalakkan. Ini kerana kadar kehamilan yang menurun secara mendadak selepas 4 kitaran.

Kebal terhadap Clomid

Terdapat keadaan di mana pesakit masih tidak mengalami ovulasi walaupun dos yang diambil sudah mencapai takat maksima. Ini menunjukkan badan pesakit tidak bertindak balas terhadap clomid sebagaimana yang sepatutnya. Keadaan sedemikian selalunya terjadi pada pesakit PCOS yang mempunyai tahap hormon DHEAS yang tinggi dan mereka yang kebal terhadap insulin.

Ia juga lebih kerap terjadi pada mereka yang mempunyai BMI (Body Mass Index) lebih daripada 27 dan pesakit yang mengalami hyperprolactinemia.


Rawatan bagi kebal terhadap Clomid

Bagi mereka yang mengalami PCOS, rawatan mengunakan ubat Metformin mungkin akan disarankan. Sebaik-baiknya ubat ini dimakan untuk 3 hingga 6 bulan sebelum cuba mengambil clomid semula. Beberapa kajian telah menunjukkan bahawa selain meningkatkan kadar ovulasi, pengambilan metformin dan Clomid dalam masa yang sama boleh meningkatkan kadar kehamilan dan mengurangkan risiko keguguran.

Jika BMI anda adalah lebih daripada 27, doktor anda mungkin mencadangkan agar anda mengurangkan berat badan sebelum mencuba semula Clomid. Kekurangan 10% daripada berat badan semasa anda boleh meningkatkan keberkesanan Clomid.

Bagi mereka yang mempunyai hyperprolectinemia pula, rawatan dengan Bromocriptine atau Dostinex akan diberikan. Ia boleh diambil sama ada secara bersendirian atau gabungan dengan Clomid bagi membolehkan peningkatan kadar ovulasi.

Bagi pesakit PCOS yang mempunyai tahap DHEAs yang tinggi, doktor mungkin akan menyarankan pengunaan ubat dexamethasone untuk mengurangkan tahap rembesan hormon dan seterusnya menjana pertumbuhan folikel.

Ovarian drilling adalah satu pembedahan yang kerap disarankan kepada mereka yang kebal terhadap Clomid, tetapi rawatan ini selalunya dibuat sebagai jalan terakhir kerana ia  melibatkan risiko komplikasi pembedahan. Jika doktor anda mencadangkan Ovarian drilling (dimana ovari anda akan ditebuk untuk memecahkan cyst) anda dinasihatkan mempersoalkan pilihan itu kerana terdapat pilihan lain yang lebih mudah dan selamat.

Salah satu cara tambahan kepada mereka yang kebal terhadap clomid ialah dengan memberikan ubat pil perancang selama 1 hingga 2 bulan sebelum mencuba clomid semula. Walaupun preskripsi ini agak bertentangan kerana ia mencegah ovulasi dari berlaku, tetapi kajian perubatan telah menunjukkan hasil yang baik iaitu lebih dari 65% daripada wanita kebal Clomid mengalami ovulasi selepas rawatan ini. Ini mungkin disebabkan pil perancang boleh menstabilkan ketidakseimbangan hormon dan seterusnya merangsang kematangan telur.

Rawatan Lain

Jika pilihan-pilihan di atas masih tidak berhasil mematang telur, doktor mungkin mencadangkan anda untuk mencuba ubat-ubatan rangsangan ovari yang lain seperti Letrozole (FEMARA). Kajian perubatan menunjukkan bahawa Letrozole boleh mendorong ovulasi pada sesetengah wanita PCOS yang tidak bertindak balas kepada Clomid.

Walau bagaimanapun Letrozole tidak dipasarkan sebagai ubat kesuburan kerana kesan sampingan masih belum jelas seperti kecacatan terhadap janin jika terambil semasa mengandung. Ia masih lagi dalam peringkat penyelidikan.
Terdapat juga kes yang jarang berlaku di mana semasa pemeriksaan ultrasounds dijalankan ovari menunjukkan tanda folikel matang tetapi ovulasi tidak juga terjadi. Keadaan berlaku  disebabkan rembesan hormon LH  yang tidak cukup tinggi untuk meransang pengeluaran telur. Dalam kes ini, doktor anda mungkin akan memberikan suntikan hCG (yang bertindak sama dengan LH) untuk memecahkan folikel dan menjurus kepada ovulasi.
Pilihan lain untuk merawat kebal terhadap Clomid termasuklah terapi gonadotropin dalam dos rendah dengan atau tanpa rawatan IUI. Ini termasuk ubat-ubatan seperti Gonal-F, Pergonal dan Perugon. Ubat-ubatan ini adalah lebih mahal dan mempunyai lebih banyak kesan sampingan daripada Clomid, tetapi mereka sangat berkesan sebagai rawatan ovulasi apabila Clomid gagal berfungsi.
SUMBER : http://portal.alamhamil.com/artikel-kehamilan/sukar-hamil/240-apa-yang-anda-perlu-tahu-tentang-clomid.html

so sepanjang ieka makan pil clomid nie yang berlaku atas ieka adalah...
*dari pagi sampai petang dan kekadang sampai malam kepala sakit memanjang....
*tekak rasa mual dan perlukan makan kalau nak hilangkan mual...
*nafsu makan meningkat dengan jayanya...
*badan memang cukup panas but sebenarnya ieka rasa sejuk...
*malam bila nak tidur langsung tak leh dekat dengan kipas kalau tak susah nak bernafas...
*cepat letih dan mengantuk..

so itu lah ieka rasa bila mam pil clomid...
mungkin atas badang masing-masing kot....
der yang ok dan ada yang tak ok...
betol tak

nota kaki : balik nie rasanya makan lagi kot...nak ajak encik suami pi makan tempat biasa....tak abis lagi lepas rindu...

temujanji yang dipercepatkan..

salam dan selamat pagi semua...
pagi nie cuba buat yang terbaik walaupun tak berapa sihat sangat...
so nak dijadikan cerita semalam ieka dah pi hospital....
sebab apa ieka pi awal?
sebab mr. P ieka dah datang....
so terus la pi hospital...
sebelum jumpa doktor ambil berat dulu...
saja tanya nurse yang ambil berat naik ke sebab bulan yang ambil pil tu nafsu makan terlampau sangat tinggi..
nurse just senyum dan tengok yang bulan lepas dengan yang sekarang TURUN 1.1.KG
terkejut sangat bila nurse bagitau macam tue...
so bila kena panggil nama terus pi jumpa doktor..
doktor pun tanya semua la...
chek ieka...
buat ultrasound...
doktor pun bagitau x der masalah....
teruskan dengan pil clomid dengan asid folik....
ambil pil clomid mesti konsisten...
kalau makan pukul 1 petang sampai pil tu habis pun kena makan pukul 1 petang gak...
der bagitau pasal nafsu makan dengan sakit bawah perut dengan area ari-ari...
doktor pesan kawal makan n yang sakit tu just angin sahaja...
sambil cakap dia chek rekod yang lepas-lepas...
bagitau lagi perlu dengan suami dari tarikh bila ke bila...
selamat sangat suami dah dekat dengan ieka....
so kira ok la kan....
lepas tue ieka der tanya doktor kalau badan gemuk memang susah nak mengandung ke?
dia bagitau bukan semua yang berbadan besar macam ieka tak boleh mengandung...
der yang boleh cuma tahap kekuatan badan seseorang yang penting....
gi pun memang agak disarankan untuk turunkan sikit berat badan..
so kena diet lagi bagi turun....
hihihihihi....

nota kaki : dah start makan pil balik but kali nie kesan agak menyakitkan sebab kepala asyik sakit je sampai sekarang...asyik selesema je...huhuhuh

Jumaat, 7 Februari 2014

ubat a.k.a pil clomid

salam semua...
so time lunch macam nie kan...
betol-betol buat ieka mengantuk...
mana taknya...
baru lepas makan nasi guring...
rezeki untuk hari ini....
so nak cerite pasal entry yang ieka buat tadi kan...
sebenarnya ubat yang doktor bagi dekat ieka tu pil clomid dengan asid folik...
pil clomid dengan asid folik?
ieka rasa ramai kot yang tau pasal pil nie terutamanya yang dah berkahwin tapi masih lagi belum ada anak....
nie first time ieka ambil pil nie....
masa pi hospital bulan lepas tu macam biasa la ieka jumpa balik doktor ieka yang dekat 8 ke 9 bulan tak jumpa....
pi chek dan dia tanya masalah...
lepas tue dia tanya ieka sambil tengok fail ieka tue dah ada anak belum...
ieka jawab la belum lagi....
terus dia tanya lagi rancang anak ke....
ieka bagitau tak rancang pun....
lepas tue la dia terus chek dan tanya detail....
buat macam pap smear....
huhuhuhu...
tuhan je yang tau bila kena buat macam pap smear tue.....
sakit....
tanya gi last period dan chek kalendar...
siap bagitau kena dengan suami dari tarikh nie ke tarikh nie...
jangan tinggal....
bila dia bagitau macam tue terus terang cakap la malu sangat-sangat....
panas je rasa muka dan telinga nie....
dengan dia suruh ambil clomid n asid folik...
sehari 2 biji clomid dengan 1 biji asid folik....
ieka der chek bagi dalam internet tentang blogger yang pernah ambil pil clomid...
tuk first time ambil 1 biji je...
but ieka kena ambil 2 biji....
huhuhu...
kenapa yer....
der bagitau suami pasal hal nie...
suami kenakan ieka balik la....
ieka selalu sangat pi klinik or hospital bila dapat ubat langsung tak tanya untuk apa ubat tu diambil dan apa kesannya...
dah suami cakap macam tue ieka diam je la....
ingat nanti nak tanya doktor balik la...
boleh tak macam tue?

nota kaki : minggu nie paling memnatkan...tak tahu kenapa...selalu sangat cepat mengantuk...why???

6 hari lagi

salam semua..
semangat nak tulis entry lak...
hihihihi...
yup...
der gi 6 hari gi perjumpaan dengan doktor...
bulan lepas pi chek doktor....
doktor bagi ubat dengan chek la....
siap pesan bulan 2 nie mesti datang gi.....
nak kena chek lagi.....
takut sebenarnya nak pi lagi.....
sekarang nie pun kesihatan tak menentu....
kekadang ok kekadang tak sangat....
dulu sebelum mam ubat yang doktor bagi ieka jarang nak rasa macam nie sangat....
but start makan la der je yang tak kena.....
der juga chek ubat yang diberi dalam internet.....
hampir sama gak kesan yang diterima kat badan nie....
so cuba bertahan gak la sampai hari nak jumpa balik tue....
bole kan buat macam tue....

nota kaki : arinie musnah diet bila pagi tadi makan roti canai dan sekarang dapat nasi gureng kampung...rezeki untuk hari nie...alhamdulillah....

jom diet...

salam dan selamat pagi semua...
mulakan hari dengan senyuman yang paling manis sekali...
so nak dijadikan cerita hari nie....
hajat la nak diet balik....
but suami tak berapa bagi sangat la....
ieka nak diet gak...
nak buang lemak-lemak yang ada dalam badan nie....
nak cantik...
nak lawa...
so ieka nak diet gak...
ingat nak pujuk suami nak minta kebenaran tuk diet....
bukan diet macam dulu...
diet yang betul punya...
ikut jadual...
lagipun minggu depan jumpa doktor...
leh tanya pasal diet sekali...
hihihihi

nota kaki : pagi nie teringin nak makan oat....makanan kegemaranku dulu...nak makan oat balik....

Khamis, 6 Februari 2014

jangan merungut

salam semua...
so sebelum tamat entry tuk hari nie...
'JANGAN MERUNGUT'...
kenapa tajuk macam tue?
yer yer yer...
saya ieka suka sangat merungut
diakui oleh suami saya sendiri....
dulu bila jarang-jarang jumpa.....
automatik suami mesti cakap 'jangan merungut'..
sebenarnya ieka tak merungut cuma mengadu je.....
apa bezanya mengadu dengan merungut yer...
ieka rasa ada bezanya kot....
tapi itulah yang suami cakap kat ieka...
dulu ieka lain sangat...
jarang nak merungut..
bukan jarang but susahla nak dengar ieka merungut...
tapi sekarang kalau jumpa ja mesti banyak yang ieka rungutkan...
jadi macam mana tue yer...

nota kaki : sakit kepala tetiba datang...sakit belah kiri...kenapa yer?

lupa hari...

salam semua dan selamat pagi...
yer...
ieka minta maaf sangat-sangat sebab terlupa hari
sepatutny semalam hari rabu but ieka tulis hari selasa....
sori sangat yer...
ieka pun tak tau kenapa dengan ieka sekarang nie....
memanjang je lupa dan buat sesuatu kerja pun der je yang tak kena...
encik suami pun siap tegur...
asyik emo je bulan nie...
siap perli 'pembawakan budak ke'....
hadoi.....
if apa yang encik suami tu cakap betul alhamdulillah sangat-sangat...
syukur sangat-sangat kalau apa yang encik suami cakap tu betul....
so semua sori sangat-sangat yer semua....

nota kaki : pepagi dah breakfast limau...macam mana tue